Yaptırımların bir anda kalkması beklenmiyor
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapacakları toplantıda Suriye’ye yönelik yaptırımları ele alacak. Uzmanlar, toplantıyı Milliyet’e değerlendirdi.
ASENA YATAĞAN / Ankara - Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Yeni bir anayasa hazırlanması, azınlıkların, Suriye toplumunu oluşturan grupların hepsinin yönetimde temsil edilmesi, Birleşmiş Milletler gözetiminde seçim yapılması gibi konuları AB öne çıkarıyor. Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda adımlar atmaya hazır oldukları anlaşılıyor. Bu çerçevede kısmi ilerleme sağlanması mümkün ama yaptırımların bir anda topyekun kalkması beklenmiyor. Yaptırımların kaldırılması rejimin atacağı adımlara paralel seyredecek” değerlendirmesinde bulundu.
Serbest ticaret anlaşması
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Gönen de toplantı sonucunda yaptırımların tek seferde kaldırılmasının söz konusu olmayacağını söyleyerek, “Bir müddet daha bekleyeceklerdir ama iyi niyet göstergesi olarak birtakım adımların atılacağı muhakkak” dedi. Gönen, son bir haftadır gündeme gelen Türkiye ve Suriye arasındaki serbest ticaret antlaşmasının önemli bir husus olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ile Suriye arasında Ürdün ve Lübnan’ı da kapsayan bir serbest ticaret antlaşması akdedildi. İç savaş çıkmasaydı 2011 yılında yürürlüğe girecekti. Avrupa Birliği’nin elinde böyle bir koz da var. Bunu ne kadar kullanırlar, Türkiye ile olan ilişkilerini bu ne kadar düzeltir, şu anda kestirmek kolay değil. Ama son derece önemli bir adım var atılacak orada. Onu yapabilirlerse gerçekten Suriye’nin hem yeni iktidarına ciddi bir mesaj vermiş olurlar hem de Türkiye ile olan ve bir türlü düzelemeyen ilişkilerin hiç değilse bir basamak daha yukarı çıkması sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
Yaptırımda Rusya şartı
Bazı AB yetkilileri, Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması ve ülkedeki çatışmanın çözülmesi için yabancı askeri varlıkların, özellikle Rusya’nın askeri üslerinin çekilmesi gerektiğini ifade etmişti. Gönen, bununla ilgili olarak “Avrupa Birliği’nin askeri anlamda bu konuda dışişleri bakanları düzeyinde bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum” dedi
Fransa’nın DAEŞ kaygısı
Prof. Dr. Gönen, Fransa’nın Suriye konusunda Türkiye karşıtı tutumu ile ilgili şunları dile getirdi: “YPG’nin silahlı bir operasyona maruz kalmaması için çağrı yaparlar. Asıl sorun IŞİD (DAEŞ). ABD 10 bin kadar IŞİD militanı ve ailesinin esir tutulduğunu söylüyor. Bunların önemli bir bölümü de AB vatandaşı, Fransız vatandaşı vs... Şimdi onların veya kadın ve çocukların geriye dönmesi ciddi bir sorun. Muhakkak o konuda da ciddi bir uyarı veya tavır alma olacaktır.”
Benzer Haberler
AB'den Trump yönetimine tepki: Grönland konusu müzakereye açık değil
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Gelecek beş yıl, son beş yıl kadar zor olacak
Son dakika... İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da Türk turistleri darbetti ve bir kişiyi sınır dışı etti
Son dakika... Netanyahu, Trump ile görüşmeye Washington'a gidiyor
Almanya'da toplu taşıma grevi: Talep ayda 750 euro
Çinli yapay zeka (AI) DeepSeek 'dünyanın ödünü koparıyor'
AB Rusya'ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı: Bedelini ödemeliler!
Avrupa'da gaz paniği, Slovakya yardım istedi: Türkiye'den akacak mı?