Yapay Zeka (AI) destekli dronlar, Alman ormanlarında yangınları takip ediyor
Alman kırsalına yerleştirilen yeşil bir kürenin içinde, küresel sıcaklıkların artmasıyla daha yaygın ve yıkıcı hale gelen orman yangınlarını önlemeye yardımcı olacak yüksek teknoloji ürünü bir sistem bulunuyor.
Güneş panelleriyle kaplı dev bir golf topuna benzeyen bu kurulum, geliştiricisinin bir gün yangınları dakikalar içinde tespit edip söndürebileceğini umduğu yapay zeka destekli bir drone için hangar görevi görüyor. Alman firması Dryad'ın CEO'su Carsten Brinkschulte, Berlin yakınlarında düzenlenen teknoloji gösterimi sırasında AFP’ye verdiği demeçte "Yangınlar geçmişe kıyasla çok daha hızlı ve agresif yayılıyor. Bu da daha hızlı tepki vermemiz gerektiği anlamına geliyor," diyor.

Eskiden nadiren görülen orman yangınlarına, artık Almanya'nın başkentinde daha sık rastlanıyor. 2022'de yaşanan bir sıcak hava dalgası sırasında, kentin batı yakasındaki bir ormanda yangın çıkmış ve Almanya genelinde birçok noktada benzer yangınlar meydana gelmişti. Isı, kuraklık ve güçlü rüzgârların manzarayı kurutarak yangınları tetiklediği bu tür barut fıçısı benzeri koşullar, iklim değişikliğiyle birlikte daha sık ortaya çıkıyor.
Avrupa Orman Enstitüsü'nden kıdemli orman yangını yönetimi uzmanı Lindon Pronto'ya göre, orman yangınları artık "temelde durdurulamaz" bir noktaya ulaşmış durumda. Bu nedenle yangınları "önleme aşamasında, müdahale sürecinde ve yangın sonrası dönemde" ele alacak araçlar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

FELAKETİ ÖNLEMEK
Dryad, dünya çapında 29 diğer ekiple birlikte, yangınları 10 dakika içinde otonom olarak söndürebilecek bir sistem geliştirmek için düzenlenen milyonlarca dolarlık bir ödül yarışmasına katılıyor. Şirketin perşembe günü gerçekleştirdiği ve bilgisayar kontrollü bir orman yangını tespit dronu için ilk gösterim olduğu belirtilen denemede, yanan odun dumanındaki kimyasallar ormanda dağıtılmış sensörler tarafından algılandı.
Bu sinyal, şirketin platformuna iletilerek drone'un küreden serbest bırakılmasını sağladı. Araç ağaçların üzerine yükselerek zikzak bir rota çizdi ve yangının tam konumunu ve boyutunu belirledi. Dronun topladığı veriler sayesinde itfaiyeciler, "çok daha verimli ve hızlı bir şekilde müdahale edebilir ve bir felaketi önleyebildiği" belirtiliyor.
MEDENİYET VE DOĞA BULUŞMASI
Pronto'ya göre Dryad'ın geliştirdiği gibi teknolojiler, yangınları "insan hayatını riske atmadan" söndürme yolunda önemli bir adım. Ocak ayında Los Angeles’ta meydana gelen büyük yangınlar 29 kişinin ölümüne, 10 bin'den fazla evin kül olmasına ve özel meteoroloji şirketi AccuWeather'ın tahminlerine göre yaklaşık 250 milyar dolar zarara yol açtı.
Uzmanlara göre, otonom yangın önleme sisteminin en büyük faydası, "medeniyetin doğayla kesiştiği" bölgelerde görülebilir. Bu tür sınır bölgeleri, insan kaynaklı yangınlara karşı en savunmasız alanlar olup, "can ve mal kaybı riskinin doğal olarak en yüksek olduğu" yerler.
Şirket, drone’u 2026 yılında piyasaya sürmeyi ve ilk olarak Avrupa dışında kullanıma sunmayı hedefliyor.
Benzer Haberler
Ukrayna, nadir toprak elementleri anlaşma metni üzerinde ABD ile istişarelere başladı
Çin uzaya internet test uydusu fırlattı
Kuzey Kore ve Rusya 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor
İzlanda'da volkanik hareketlilik paniği! Turistik bölge boşaltıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Fransa'yı ziyaret edecek
Korku evi! 20 yıl boyunca oğlunu bir odaya hapsetti
Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı
Almanya Genelkurmay Başkanı Breuer'den çarpıcı sözler: Rusya gerçek bir tehdit, NATO savaşa hazırlanmalı