Swift programlama dili nedir, ne işe yarar? Swift ile neler yapılabilir?
Apple platformlarında yazılım geliştirme amacıyla oluşturulan Swift, açık kaynaklı bir programlama dilidir. Hızlı, güçlü ve kullanıcı dostu olan Swift, öğrenmesi oldukça basit bir dildir. Hatta, kodlama konusunda hiçbir deneyimi olmayan biri bile Swift'i kolayca öğrenebilir. Nesne tabanlı bir dil olan Swift, Objective-C'ye alternatif olarak sunulmuştur. Bu dilde uygulama geliştirebilmek için Xcode programı gereklidir. Peki, Swift programlama dili nedir?
2010 ve sonrasında mobil uygulamalar adeta altın çağını yaşamıştır. Mobil pazarın gelişmesiyle birçok geliştirici, bilgisayar üzerinde gerçekleştirebildikleri işlemleri mobil platformlara da taşımak için mobil yazılım dillerine yönelmeye başlamıştır.
Android ve iOS, mobil dünyanın 2 büyük işletim sistemi olarak öne çıktığından, bu platformlar için uygulama geliştirme dillerinin popülerliği de artmıştır. İşte tam bu noktada Swift devreye girmektedir. Apple cihazları için uygulama geliştirmek amacıyla kullanılan en iyi programlama dillerinden biri olarak Swift, büyük bir önem taşır.
Swift programlama dili nedir?
Swift dili, ilk kez 2014 yılında bir Apple konferansında tanıtılmıştır. Görece yeni bir programlama dili olmasına rağmen, Apple Swift 6 yıl içinde büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Başlangıçta Apple platformunda uygulama geliştirmek için Objective-C kullanılmaktaydı.
Apple, mevcut kullanıcıları rahatsız etmeden Swift dilini piyasaya sunmak ve bu dile olan ilgiyi artırmak için yoğun çaba sarf etmiştir. Objective-C’ye yatırım yapmaya devam ederken, aynı zamanda Swift dilinin tanıtımını yapmıştır. Swift, piyasaya çıktıktan sonraki ilk ayında 11 milyon kez indirilmiştir. Bu nedenle Swift, iOS için kod yazma programı olarak da bilinmektedir. Swift ne demek sorusunun yanıtı ise kelime anlamı olarak hızlı ve süratli olarak açıklanmaktadır.
Swift ile neler yapılabilir?
Bu konuda en çok merak edilen soru ise Swift ne işe yarar sorusudur. Swift programlama dili, macOS, tvOS, iPadOS, watchOS ve iOS yüklü cihazlarda çalışabilen uygulamalar geliştirilmesine olanak tanır. İlginç bir şekilde, Linux bu kuralın tek istisnasıdır. Swift'in açık kaynak kodlu doğası, onu Linux'un açık kaynaklı çekirdeği üzerinde de çalışabilir hâle getirir. Böylece Swift ile Linux için de uygulama geliştirmek mümkündür. Ancak, Swift'in Apple ürünü olması nedeniyle, geliştirilmiş uygulamalar en yüksek verimlilik ve en az hata ile Apple işletim sistemlerinde performans gösterir.
Swift nasıl kullanılır?
Peki Swift için Mac şart mı? Swift, resmî olarak Windows üzerinde doğrudan çalıştırılabilir bir ortam sunmamakla birlikte, bazı topluluk projeleri ve araçlar sayesinde Windows üzerinde de Swift kodu çalıştırmak mümkündür. Ancak, Swift ile profesyonel ve tam özellikli uygulamalar geliştirmek için bir macOS cihazı önerilir.
Swift öğrenmek zor mu?
Yazılıma yeni başlayanlar, web sitesi oluşturmak veya uygulama geliştirmek isteyenler Swift'i kolaylıkla öğrenebilirler. Swift, Python ve Objective-C'ye kıyasla çok daha hızlı ve kullanışlı bir programlama dilidir.
Swift avantajları ve Swift dezavantajları
Swift avantajları
Uygulama geliştirme sürecinin hızlı olması,
Güvenilir bir programlama dili olması,
Otomatik Bellek Sayma özelliğinin bulunması. Diğer dillerde çöp toplayıcıları kullanılmaktadır.
Swift dezavantajları
- Yeni bir dil olması,
- Az kullanıcıya sahip olması,
- Eski iOS sürümleriyle uyumluluğunun düşük olması.
Benzer Haberler
Türksat 6A için geri sayım! Fırlatma için kapsüle yerleştirildi
iPhone 6 Plus ne zaman çıktı? iPhone 6 Plus ilk çıktığında ne kadardı, özellikleri nelerdi?
iPhone 5C ne zaman çıktı? iPhone 5C ilk çıktığında ne kadardı, özellikleri nelerdi?
ChatGPT geliştirici modu nedir, nasıl açılır?
Android System WebView nedir? Android System WebView devre dışı bırakılırsa ne olur?
BIOS pili nedir? BIOS pili biterse ne olur?
Instagram sohbet arka planı nasıl değiştirilir? Instagram DM'lerde arka plan değiştirme
Akıllı yüzük nedir, ne işe yarar? Akıllı yüzük özellikleri, avantajları ve dezavantajları