Son dakika: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu! Dünya merakla bekliyor
Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya'ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar...
Bilim insanları 1972'den beri Dünya yörüngesinde mahsur kalan Venüs iniş aracı Kosmos-482'nin 8-13 Mayıs tarihleri arasında kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacağını tahmin ediyorlardı.
Ancak Avrupa Uzay Ajansı'nın Cuma günü yaptığı son tahmine göre iniş aracı Pazar günü İngiltere saatiyle 08:12'de yeniden giriş yapacak. Kesin iniş yeri bilinmemekle birlikte, potansiyel çarpma bölgesi 52° kuzey ve 52° güney enlemleri arasında kalan ve İngiltere'nin güneyi ile Galler'in bir kısmını da içine alan dünyanın büyük bir bölümünü kapsayacak.
OKYANUSA DÜŞECEK
Sondanın Venüs'ün sert atmosferinde hayatta kalmak için tasarlanan sağlam yapısı, bazı parçaların, özellikle de titanyum iniş kapsülünün yüzeye sağlam bir şekilde ulaşabileceği anlamına geliyor.
Uzay ajansları inişi yakından izliyor, ancak tahminlerin çoğu büyük olasılıkla okyanusa düşeceğini gösteriyor.
ESA'dan yapılan açıklamada: “10 Mayıs'ta, 53 yıl önce fırlatılan bir Sovyet Venera iniş kapsülü olan Kosmos-482 iniş aracı kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacak. Venüs'e inmesi gerekiyordu, ancak fırlatıcısı Dünya'nın yerçekiminden kurtulamadı. Şimdi, iniş aracı ekvatorun 52 derece kuzeyi ile güneyi arasında bir noktaya inecek. Yeniden iniş yaklaştıkça, tahminler güncellemelerde daha kesin hale gelecektir.” denildi.
HİÇ BOZULMAYABİLİR
Kosmos-482 İniş Aracı, Venüs'e yeniden girişin aşırı ivmelerine, ısısına ve basıncına dayanacak şekilde tasarlanmış titanyum bir kabuğa sahip.
Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında ve 1 metre çapında olan araç, neredeyse hiç bozulmadan yere ulaşabilir.

YERLEŞİM ALANLARINA DÜŞEN ÖRNEKLER DE VAR
Dünya yörüngesinde dolaşan uzay çöplerinin yeryüzünde insan yerleşimlerine düşmesi çok düşük bir ihtimal olsa da, yakın zamanda bu ihtimalin gerçekleştiği birkaç örnek de bulunuyor. Geçen yıl Kenya’da bir köye roket parçaları düşmüş, yaşanan olayda herhangi bir kayıp kayıtlara geçmemişti. Yine şubat ayında Polonya’da yaşanan bir başka olayda da ülkenin farklı bölgelerine, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketinin parçaları düşmüştü. Polonya Uzay Ajansı (Polsa) ve emniyet birimlerinin yaptığı incelemeler sonucunda, enkazın SpaceX’e ait bir Falcon 9 roketine ait olduğu doğrulanmış ve görevini tamamladıktan sonra kontrollü şekilde Pasifik Okyanusu’na iniş yapması planlanan roketin motor arızası sebebiyle kontrolünü kaybettikten sonra parçalanıp farklı bölgelere düştüğü tespit edilmişti.
Daha önce de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) atılan akıllı telefon büyüklüğündeki bir parçanın, Dünya atmosferine girdikten sonra parçalanmadan ABD’nin Florida eyaletinde bir evin çatısına düştüğü kayıtlara geçmişti. 2019 yılında, bir Samsung uydusu bu kez de ABD’nin Michigan eyaletinde bir evin arka bahçesine düşmüştü.
Benzer Haberler
Pakistan duyurdu: İsrail yapımı tam 77 SİHA'yı düşürdük
Son dakika: ABD'de mahkemeden Rümeysa Öztürk kararı
Almanya'nın yeni Başbakanı Merz'den Türkiye mesajı: NATO'da stratejik öneme sahip
Bu cihaz iğne batırmadan diyabet riskini erken tespit ediyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile görüştü
Pentagon, cinsiyet değiştirmiş yaklaşık 1000 askeri ordudan atıyor
Papa 14. Leo, yönettiği ilk ayininde kardinallerine seslendi
Eşinin gözleri önünde timsah yedi!