Parker Güneş'in en yakına giderek tarih yazdı
Bilim insanları, yakıcı sıcak uçuşu sırasında birkaç gün boyunca iletişim kuramamasının ardından Parker Solar Probe'dan ilk sinyali aldı. Sevinçle karşılanan sinyal, tarihte bir ilk oldu. Parker Solar Probe, adını Chicago Üniversitesi'nde fahri profesör olan fizikçi Eugene Newman Parker'dan alıyor.
Parker Solar Probe uzay aracının güneşin önünde tasviri. Görsel: NASA
NASA, uzay aracı Parker Solar Probe'un Güneş yüzeyinden sadece 6,1 milyon km gibi kısa bir mesafeye yaklaştıktan sonra "güvenli" bir pozisyona geldiğini ve normal şekilde çalıştığını söyledi. Güneş görevine gönderilen uzay sondasından birkaç gündün sinyal alınamamıştı.
NASA'nın bilim başkanı Dr. Nicola Fox, "Bu size o kadar yakın gelmeyebilir, ancak Güneş'ten 93 milyon mil (149 bin 668 km) uzaktayız, bu nedenle Güneş ve Dünya arasını bir metrelik bir mesafe gibi düşünürsek Parker Solar Probe, Güneş'ten 4 cm uzaklıkta" dedi.
Parker Solar Probe Güneş'in nasıl çalıştığına dair anlayışımızı geliştirmek için inanılmaz derecedeki yüksek sıcaklıklara ve aşırı radyasyona katlanarak Noel Arifesinde yıldızımızın dış atmosferine daldı.
980 DERECE SICAĞA DAYANDI
NASA web sitesine göre, saatte 692 bin hıza ulaşan uzay aracı, 980 santigrat derece sıcaklığa kadar dayanmayı başardı. NASA, "Güneş'in bu yakın çekim çalışması, Parker Solar Probe'un bilim insanlarının bu bölgedeki malzemenin milyonlarca dereceye kadar nasıl ısındığını daha iyi anlamalarına, güneş rüzgarının (Güneş'ten kaçan sürekli bir akış) kökenini izlemelerine ve enerjik parçacıkların ışık hızına yakın bir hıza nasıl hızlandırıldığını keşfetmelerine yardımcı olan ölçümler yapmasına olanak sağlıyor," dedi.
21 KEZ YANINDAN GEÇMİŞTİ
NASA'da bilim başkanı olan Dr. Nicola Fox daha önce BBC News'e araç fırlatıldıktan sonra yaptığı açıklamada "Yüzyıllardır insanlar Güneş'i inceliyorlar, ancak bir yerin atmosferini gerçekten gidip ziyaret edene kadar deneyimleyemezsiniz" demişti.
Uzay aracı Güneş'in yanından 21 kez geçmişti ve giderek yaklaşıyordu, ancak Noel arifesindeki ziyaret rekor kırmış oldu.
PARKER SOLAR PROBE HAKKINDA
Parker Solar Probe (Parker Güneş Sondası) Güneş'in dış koronasını gözlemleme göreviyle 2018'de başlatılan bir NASA Uzay Sondası. NASA projeyi ilk olarak 2009 yılında açıkladı. Projenin maliyeti 1,5 milyar ABD doları. 12 Ağustos 2018'de fırlatılan uzay aracını Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tasarladı ve inşa etti.
Parker Solar Probe, Chicago Üniversitesi'nde fahri profesör olan fizikçi Eugene Newman Parker'ı onurlandıran, yaşayan bir insanın adını taşıyan ilk NASA uzay aracı oldu.
Benzer Haberler
Murdoch ailesinin gizli miras savaşında yeni gelişme
Son dakika... Putin düşen uçakla ilgili Aliyev'i arayıp özür diledi
Rusya'dan Taliban kararı! Putin resmen onayladı
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'dan Rusya'ya 'gölge filo' uyarısı
Kazakistan liderinden Aktau'daki uçak kazasının objektif araştırılması talimatı
Nostradamus ve Baba Vanga'dan 2025 kehanetleri
Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma
Mulino'dan Trump'a yanıt: Panama kanalı tartışmaya kapalı