Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?
Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!
Yapay zeka artık hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Cebimizdeki cihazlara kadar giren ve sayısı binleri geçen yapay zeka uygulamaları, sağladığı faydaların yanında endişeleri de beraberinde getiriyor. Uzmanalra göre birçok işleyişte büyük kolaylık sağlayan yapay zeka uygulamaları için en büyük tehlike ise öğrencileri tembelliğe itmesi. Bu endişelerin büyük bir eğitim problemini de beraberinde getirebilceğinden korkuluyor.
Ortaöğretim ve yükseköğretimde yapay zekanın durumu üzerine geçtiğimiz günlerde yayınlanan çok uluslu bir çalışma, teknolojinin öğrenme üzerindeki etkisini irdeledi. Gelen raporlar ise biraz karamsar, çünkü akademik yöneticiler ve eğitimciler öğrencilerin tembelliğe alıştığı konusunda daha fazla endişe duymaya başlamış.
Yedi ülkede 3.500 akademik yönetici, öğrenci ve eğitimcinin katıldığı ankete dayanan çalışma, beş öğrenciden üçünden fazlasının (%64), eğitimcilerin %50'sinin ve akademik yöneticilerin %41'inin ise eğitimde yapay zeka kullanımından endişe duyduğunu ortaya çıkarıyor.
Oakland'da akademik dürüstlük ve değerlendirme çözümleri şirketi Turnitin için gerçekleştirilen ankete göre, eğitimciler ve öğrenciler için en büyük yapay zeka riskleri teknolojiye aşırı güvenilmesi ve kritik düşünme becerilerinin ortadan kaybolması üzerine. Turnitin'in Müşteri İlişkileri Kıdemli Direktörü Patti West-Smith, "Öğrencilerin endişeli olmasına şaşırmadım, ancak endişelerinin derinliği beni şaşırttı" diyor.
Güney Kaliforniya Üniversitesi Annenberg İletişim ve Gazetecilik Okulu'nda klinik iletişim profesörü olan Karen Kovacs North, öğrencilerin yapay zeka konusunda endişeli olmaları durumunda, bunun ödevlerini tamamlamak için onu kullanmalarını engellemediğini ifade etmiş. Tabi yapay zeka araçlarının aynı zamanda öğrencileri düşünmekten uzağa ittiğine dair bir durum da söz konusu.
Ankete katılan öğrencilerin neredeyse yarısı (%49) yapay zekaya aşırı bağımlı olmaktan endişe duyduklarını söylerken, yarısından fazlası ise (%59) yapay zekaya aşırı bağımlı olmanın eleştirel düşünme becerilerini azaltacağından endişe ediyor.
YAPAY ZEKANIN AŞIRI KULLANIMI DÜŞÜNME BECERİLERİNİ ZAYIFLATIYOR MU?
Los Angeles'ta yapay zeka destekli bir öğrenme platformu olan StudyFetch'in kurucu ortağı Ryan Trattner, "Eleştirel düşünmeyi bir kas olarak düşünüyorum. Düzenli olarak çalıştırılması gerekiyor. Öğrenciler bilgileri düzenli olarak doğru şekilde akıl yürütüp değerlendirmiyorsa, bu kas zayıflayacaktır." dedi.
TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Herhangi bir çaba sarf etmeden sihirli bir şekilde cevapları ortaya çıkaran bir nesil öğrenci görmeye başlıyoruz. İnternette gezinirken ve cevap ararken, hala bir kütüphaneye benziyordu. Bilgileri bulup okumanız gerekiyordu, ancak bu tam olarak sorunuza cevap vermiyordu, bu yüzden yorumlamanız, anlamanız ve sonra öğrendiklerinizi bir soruyu cevaplamak için uygulamanız gerekiyordu. Yapay zekada durum böyle değil, çünkü burada sıfır eleştirel düşünceyle basit bir kopyala yapıştır yapılıyor."
Ankete katılanların ezici bir çoğunluğu (%95), yapay zekanın kötüye kullanıldığını düşünüyor. Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde gazetecilik profesörü olan Dan Kennedy konuyle ilgili şöyle diyor, "Öğrencilerin yazılarının çoğunu sınıfta yapmaları faydalı olabilir, çünkü yakalanma riskleri olduğu için yapay zekayı kullanmaları daha zordur, ancak savunmacı bir şekilde mi öğretmeliyiz ve hile yapmayı öngören stratejiler mi geliştirmeliyiz? Belki öğrencilerin yarıyıl başında sınıfta birkaç yazı örneği üretmeleri faydalı olabilir, ancak genel olarak öğrencilerimin kopya çekeceğini varsayma fikrinden rahatsızım."
Yapay zeka, üniversitelerdekiler için büyük bir zorluk, çünkü öğrencilerin ödevlerini hızlı bir şekilde yapmaları çok cazip diyen North, "Öğrencileri bir soruna benzersiz ve bireysel bir şekilde yaklaşmaya zorlayacak ödevler bulmak öğretim görevlilerine yük bindiriyor. Her zaman yapay zekanın çözmesi çok zor olacak sorunlar bulmaya çalışırım, ancak yapay zekayı nasıl atlatacağımızı anlamaya çalışmak gerçekten yorucu."
Anket ayrıca, kuruluşların AI'ya hazır bir gelecek iş gücü bekleyebilecekleri halde, ankete katılan öğrencilerin üçte ikisinden fazlasının (%67) AI kullanarak öğrenmelerini kısıtladıklarını hissettiklerini belirtiyor. Buna ek olarak, öğrencilerin %50'si çalışmalarında AI'dan en fazla faydayı nasıl elde edeceklerini bilmediklerini belirtmiş.
YAPAY ZEKA ÇAĞI İÇİN EĞİTİMİ YENİDEN TASARLAMAK GEREKİYOR
New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nün Veri Bilimi Enstitüsü müdürü David Bader, toplumun, mevcut çerçeveye yapay zekayı başka bir araç olarak eklemekten ziyade, eğitimi yeniden tasarlamayı gerektiren bir dönüm noktasında olduğunu savunuyor. "Ana soru, yapay zekanın kullanılıp kullanılmayacağı değil, öğrencileri yapay zekanın her yerde olduğu bir dünyaya hazırlamak için eğitimin nasıl geliştirileceğidir. Bu vurguyu, gerçekleri ezberlemekten, yapay zeka yetenekleriyle rekabet etmekten çok onları tamamlayan üst düzey düşünme becerilerine kaydırmak anlamına geliyor."
"En önemlisi, eğitimin benzersiz insan yönlerine - yaratıcılık, etik akıl yürütme ve belirgin şekilde odaklanmaya devam etmeliyiz. Yapay zeka bu yetenekleri değiştirmemeli, onları güçlendirmelidir."
Yapay zeka kullanımının tüm sektörler gibi eğitim kurumlarını, akademisyenleri ve tabi ki öğrencileri değiştirdiği bir gerçek. İnternetin yaygınlaşması ile büyük bir değişim geçiren eğitim sistemi, anlaşılan aradan geçen yaklaşık 30 yılın ardından yeni bir eşik atlamak üzere.
Benzer Haberler
D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te 'platinum sponsor' olarak yer aldı
Windows ve macOS'e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS'i duyurdu
Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma
Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?
Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu
Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi
Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı
iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?