NATO tatbikatına Türkiye damgası! Amfibi Görev Komutanlığı ilk kez TSK'ya geçiyor
Avrupa'da güvenlik tartışmaları sürerken İspanya'nın Cediz Körfezi'ndeki Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatına Türkiye damga vurdu. NATO Türkiye'nin Temmuz 2025'ten itibaren Amfibi Görev Komutanlığı'nın ilk kez üstleneceğini duyururken, İspanyol basını ise Türkiye dahil üç ülkeye dikkat çekti. İşte tatbikattan görüntüler ve Türkiye detayı...
TÜRKİYE İÇİN BİR İLK!
İspanya'nın güneybatısındaki Cadiz Körfezi'nde 24 Mart'ta başlayan ve 4 Nisan'a kadar sürecek NATO'nun yıl içindeki en büyük tatbikatı olan Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatına katılan Türkiye, gerek askeri personel gerekse gemi ve malzeme sayısıyla öne çıktı.
Toplamda 8 ülkeden 4 bin kadar askerin katıldığı Dynamic Mariner/Flotex 25'te Türkiye, Amfibi Görev Kuvvetleri Karargahları ve Retin Eğitim Sahası'nda konuşlanmış Amfibi Deniz Piyade Taburu ile toplamda 1300 personeli ve 4 gemisi ile iştirak sağladı.
Tatbikatta katılan 4 Türk gemisinden biri olan TCG Sancaktar, Dynamic Mariner/Flotex 25'in sancak gemisi ve komuta platformu olarak görev yaparken, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) de bir Türk amiral tarafından TCG Kemalreis firkateyninden komuta edildi.
Ayrıca Türkiye, ürettiği zırhlı araçlar, top, tüfek gibi yerli askeri malzemeleri de tatbikatın Basın Günü'nde tanıttı.
NATO'nun resmi medya merkezi tarafından tatbikat ile ilgili paylaşılan basın bülteninde de Türkiye detayı yer aldı. NATO'nun bülteninde "Türk Amfibi Görev Kuvveti, Temmuz 2025'ten itibaren ilk kez Amfibi Görev Kuvveti Komutanı (CATF) ve Çıkarma Kuvveti Komutanı (CLF) rolünü üstlenecek" ifadeleri yer aldı.
Türk Deniz Kuvvetleri Albayı Kürşat Kurnaz, NATO'ya görüş vererek "Dynamic Mariner/Flotex 25, SNMCMG2 için çok tehditli bir ortamda mayın karşıtı harekat yeteneklerini güçlendirmek için önemli bir fırsat" dedi ve ekledi: "NATO Müttefiklerimizle birlikte çalışarak, operasyonel uyumumuzu artırmayı, prosedürlerimizi geliştirmeyi ve deniz güvenliğiyle ilgili her türlü tehdide karşı hazırlıklı kalmayı hedefliyoruz. Bu tatbikat, güvenli ve emniyetli suların korunmasına olan bağlılığımızı pekiştiriyor ve NATO'nun caydırıcılık ve savunma misyonuna katkı sağlıyor."
Tatbikat kapsamında insansız araçlar gibi yeni teknolojilerin deniz operasyonlarına entegrasyonunun test edildiği, NATO'ya karşı orta ve yüksek yoğunluklu bir senaryoda, deniz gücünü yansıtma ve deniz kontrolünü uygulama kabiliyetinin hayata geçirileceği bildirildi.
Türk Amfibi Görev Kuvveti Komutanı Tümamiral Nihat Baran, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, tatbikat kapsamında Türkiye'nin ilk kez NATO Amfibi Görev Kuvvetinin komutasını alacağını ve 1 yıl boyunca bunu üstleneceğini söyledi.
Baran, "Türkiye'nin NATO Amfibi Görev Komutanlığını ilk kez üstleniyor olması, ülkemizin NATO ittifakına olan bağlılığının ve katkılarının somut bir göstergesidir. Türkiye, NATO ülkeleri içerisinde böyle bir kuvvetin karargah ve platform gereksinimlerini karşılayan 7. ülke olacaktır. Ülkemizin sağladığı destek NATO ittifakının caydırıcılık ve ortak savunma duruşuna önemli bir katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
Tümamiral Baran ayrıca, Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatı ile Türkiye'nin, CATF/CLF Karargahları ve Amfibi Deniz Piyade Taburu, NATO'nun Deniz Değerlendirme (MAREVAL) ve Muharebe Hazırlık Değerlendirmesi (CREVAL) kapsamındaki standartlarına göre sertifika alacağını da duyurdu.
İspanyol savunma haberleri sitesi infodefensa.com, NATO tatbikatlarıyla ilgili "İspanya, İtalya ve Türkiye, NATO'da 5G teknolojisini liderlik etmek için güçlerini birleştiriyor" başlığı atarak "Üç ülke, bu alandaki araştırma, geliştirme ve deneme çalışmalarını teşvik etmek için sinerjiler aramayı hedefliyor" ifadelerine yer verdi ve ekledi:
"İspanya, İtalya ve Türkiye, NATO'nun Bilgi ve İletişim Ajansı tarafından desteklenen 5G Multinasyonel İşbirliği Projesi'nde 5G'nin potansiyelini ve bu teknolojinin evrimlerini askeri uygulamalar için çok uluslu bağlamlarda kullanmayı amaçlayan bu projeden en iyi şekilde faydalanmayı hedefliyor. Proje, 2024 Ekim ayında MN5G'nin yönetim kurulunun ilk İş Programı’nı onaylamasıyla başladı."
GlobalFirepower.com 2025'in en güçlü orduları raporunda Türkiye 145 ülke arasında 9'uncu sırada yer alıyor. Sitenin raporunda Türkiye'nin 2025'teki mevcut askeri yeteneklerine benzersiz olduğunu söyledi ve " Türkiye, büyüyen bir yerli kapasitesiyle yeteneklerini genişleten ve yükselişte bir askeri güçtür" ifadelerine yer verdi. Raporda Türk ordusunun toplam askeri personel sayısı 883 bin 900, Hava kuvvetleri personeli 115 bin, deniz kuvvetleri personeli 100 bin, kara kuvvetleri personeli 518 bin 900 olarak açıklandı.
RAKAMLARLA TÜRK DONANMASI
Raporda "Türk Donanması, sağlıklı sayıda su altı unsurunu modern, güçlü yüzey savaş gemileriyle birleştiriyor. Amfibi saldırılar ve mayın/mayın karşıtı kuvvetlere de dikkat ediyorlar. Toplamda, herhangi bir modern deniz gücünün ihtiyaç duyduğu temel rolleri karşılamak için 135'ten fazla gemileri mevcut" ifadeleri yer aldı.
Filo Gücü
147 Gemi ve AraçDenizaltılar: 12, filonun %7.8'ini oluşturuyor
Fırkateynler: 16, filonun %10.4'ünü oluşturuyor
Korvetler: 9, filonun %5.8'ini oluşturuyor
Amfibik saldırı: 34, filonun %22.1'ini oluşturuyor
Diğer gemi ve araçlar: 83, filonun %53.9'unu oluşturuyor
Benzer Haberler
İnfilak eden Alman uzay roketi için endişeler artıyor! 'Acil araştırma çağrısı'
Vatikan'dan Papa'nın sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama
Beyaz Saray'dan dikkat çeken açıklama: Modern ABD tarihinin en önemli günü....
ABD ile müzakerelerde son durum! Rusya'da kritik güvenlik konseyi sonrası açıklama
Trump yönetiminden flaş karar! 10 bin çalışanı işten çıkarıyor
KKTC güvenlik güçleri sınırdaki önlemleri artırdı! Fanatik gruplarlardan Türklere hakaret
İsrail'in Türkiye korkusu! Suriye planları için tehdit...
Putin, Rusya Güvenlik Konseyi ile terörle mücadeleyi görüştü