İsrail'den Suriye yönetimine tehdit: 'Saldırılar geleceğe yönelik bir uyarıdır'
İsrail Savunma Bakanı İsrail Katz, dün Suriye'deki askeri havaalanlarına ve altyapıya düzenlenen İsrail saldırılarının 'geleceğe yönelik bir uyarı' niteliğinde olduğunu öne sürdü ve İsrail, Suriye'nin topluluklarımız ve güvenlik çıkarlarımız için bir tehdit haline gelmesine izin vermeyecek, dedi. Suriye Dışişleri ise saldırıları kınadı. İşte detaylar...
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'ya, HTŞ lideri olduğu dönemdeki adı Muhammed el Colani olarak hitap eden Katz, "Eğer İsrail'e düşman güçlerin Suriye'ye girmesine ve İsrail'in güvenlik çıkarlarını tehlikeye atmasına izin verirseniz, ağır bir bedel ödersiniz," ifadelerini kullandı ve ekledi:
"Hava Kuvvetleri'nin dün T-4 ve Hama havaalanlarına ve Şam bölgesine yönelik operasyonları açık bir mesaj ve geleceğe yönelik bir uyarıdır: İsrail Devleti'nin güvenliğinin zarar görmesine izin vermeyeceğiz."
HAMA VE T-4 HAVA ÜSSÜ'NE SALDIRILAR
İsrail Hava Kuvvetleri dün akşam, Hama askeri havaalanı ve T-4 hava üssündeki 'kalan askeri yeteneklerin' yanı sıra, Suriye başkenti yakınlarındaki 'askeri altyapının' da vurulduğu yönünde bir açıklama yaptı.
Suriye medyasına göre, Şam'ın hemen dışındaki Barzeh bilimsel araştırma merkezi de saldırıya uğradı.
SURİYE DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA
Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarını "şiddetle" kınadı. İşte açıklamadan detaylar...
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Suriye'de kısa sürede 5 ayrı noktaya hava saldırıları düzenlediğini ve bunun Hama Havalimanı'nın neredeyse tamamen tahrip olmasına, onlarca sivil ve askeri personelin yaralanmasına yol açtığı belirtildi.
İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının "şiddetle" kınandığı açıklamada, Birleşmiş Milletlerden, Tel Aviv yönetiminin ihlallerinin tekrarlanmasını engellemek için acil önlemler alması istendi.
İsrail uçakları, dün akşam saatlerinde Hama Havalimanı ve çevresindeki noktalara 14'ten fazla hava saldırısının yanı sıra Humus iline bağlı T4 Askeri Havaalanı ve başkent Şam'daki bir askeri altyapıya hava saldırıları, Dera ilinin batısına ise havan ve topçu saldırıları düzenlemişti.
İSRAİL'İN SURİYE İŞGALİ
İsrail ordusu, 1967'den beri işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nde, buraya bitişik tampon bölgeyi 8 Aralık'ta işgal etmişti.
İsrail birlikleri, işgali tampon bölgenin de ilerisine taşıyarak başkent Şam'ın 20 kilometre yakınına ulaşmıştı.
İki ülke arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması ile Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'nin güneyindeki işgalin kalıcı olacağı mesajı vermiş ve Suriye'nin egemenliğine aykırı olarak güney bölgesinin silahsızlandırılması talebinde bulunmuştu.
Benzer Haberler
Güney Kore'de Yoon Suk Yeol kararı! Anayasa mahkemesi hükmünü açıkladı
Trump, tarifelerin trilyonlarca dolar kazandıracağından emin
ABD Senatosu'ndan İsrail'e 'katliam' onayı!
BMGK üyeleri kınadı ABD Hamas'ı suçladı
Filistin: Uluslararası toplum eylemsizliğiyle İsrail'in Gazze'deki katliamlarına suç ortağı oldu
İran’ın başkenti Tahran’da “Işık Festivali” düzenlendi
NATO Genel Sekreteri Rutte: Rusya, barış konusunda ciddileşmelidir
Zelenskiy Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili konuştu: Görüşmeler sürüyor