Gerilimin ardından ilk NATO toplantısı
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, bugün Brüksel’deki NATO Karargâhı’nda başlayacak.
Aydın Hasan - Toplantı, 20 Ocak’ta ABD’de göreve başlayan Donald Trump yönetimi ile özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin öne çıktığı diğer müttefikler arasında ilk toplu istişarenin yapılmasına vesile olması açısından ayrı bir önem taşıyor. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, bugün ve yarın iki gün süreyle dört oturum halinde düzenlenecek. 32 NATO üyesinin katılımıyla yapılacak ilk oturumda kolektif savunma, müttefikler arasındaki külfet paylaşımı, savunma harcamalarının artırılması ve müttefiklerin savunma sanayii altyapılarının güçlendirilmesi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve bu bağlamda Avrupa güvenliğinin geleceği ile haziran ayında Lahey’de tertiplenecek NATO Zirvesi hazırlıklarının ele alınması planlanıyor.
Barış çabaları
Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda’nın katılımıyla yapılacak ikinci oturumda, Asya-Pasifik ile Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki müşterek meseleler ile bu bölgedeki ortak ülkelerle ilave iş birliği imkânları ele alınacak.Toplantının üçüncü oturumu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak. Oturumda, Ukrayna’nın acil ihtiyaçları, savaştaki son durum, savaşın sonlandırılmasına yönelik çabalar, Ukrayna’nın daha fazla desteklenmesinde Avrupalı müttefiklerin üstlenebilecekleri roller gibi hususların gündemde olması bekleniyor. Son oturumda Kallas, NATO dışişleri bakanlarına AB’nin son dönemde güvenlik ve savunma alanında başlattığı girişimler hakkında bilgi verecek. Bu oturum çerçevesinde girişimlerin NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin tesisindeki asli rolünü nasıl destekleyebileceğinin de tartışılması bekleniyor.
Ankara’dan Ukrayna ve güvenlik mesajları
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, oturumlarda yapacağı konuşmalarda; Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayii altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine katkılarını sürdüreceğini, NATO’nun Avrupa güvenliğindeki asli rolünün zayıflatılmaması gerektiğini vurgulaması öngörülüyor.
Fidan, Ukrayna ile ilgili oturumda; Türkiye’nin, Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineleyecek. Ukrayna’da ateşkesin sağlanmasını müteakip hayata geçirilebilecek girişimler üzerindeki çalışmalar hakkında Türkiye’nin değerlendirmelerini gündeme getirecek olan Fidan, başta Türkiye olmak üzere AB üyesi olmayan
müttefiklerin AB’nin savunma ve güvenlik alanındaki gayretlerine tam katılımının esas olduğu mesajını verecek.
Fidan, son oturumda ise Türkiye’nin Avrupa güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Avrupa güvenliğine
gereken katkıları sağlamayı sürdüreceğini vurgulayacak. Fidan, AB’nin savunma sanayii alanındaki girişimlerine Türkiye’nin katılımına ilişkin görüşleri ifade edecek.
Benzer Haberler
ABD Senatosu'ndan İsrail'e 'katliam' onayı!
BMGK üyeleri kınadı ABD Hamas'ı suçladı
Filistin: Uluslararası toplum eylemsizliğiyle İsrail'in Gazze'deki katliamlarına suç ortağı oldu
İran’ın başkenti Tahran’da “Işık Festivali” düzenlendi
NATO Genel Sekreteri Rutte: Rusya, barış konusunda ciddileşmelidir
Zelenskiy Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili konuştu: Görüşmeler sürüyor
ABD Başkan Yardımcısı açıkladı! 'Musk görevden ayrıldıktan sonra Trump'ın yakın çevresinde olacak'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Rubio bir araya geldi