Eyvah! Arabam beni gözetliyor
General Motors’tan sonra Tesla’nın da sürücülerin bilgilerine, kayıtlarına ve nerede olduğuna ulaşabildiğinin ortaya çıkması, cep telefonuyla arabaya bağlanmanın ne kadar güvenli olduğu konusunda tartışma yarattı.
ABD’nin Las Vegas kentinde 1 Ocak’ta Başkan Trump’a ait otelin önünde Elon Musk’ın Tesla firmasının ürettiği “Cybertruck” adlı elektrikli hafif ticari araç patlamış, olayı gerçekleştiren asker sürücü Matthew Livelsberger ölmüştü. Aracın havai fişek dolu olduğu belirlenirken, Tesla’nın sürücü hakkında çok hızlı ve ayrıntılı veri toplayıp polise vermesi, kişisel bilgilerin gizliliği tartışmasını bu kez bir arabayla gündeme taşıdı. Tesla’nın topladığı veriler, polisin sürücünün hareketlerini takip etmesini sağlasa da uzmanlar “Arabalar daha az arabaya, daha çok tekerlekli bilgisayarlara benzedikçe bu konu da tartışılacak” dedi.
SENKRONİZE TEHLİKESİ
AP’nin haberine göre, son model arabaların çoğu bilgisayar donanımıyla sadece nerede olduğunuzu ve nereye gittiğinizi bilmekle kalmıyor, cep telefonu senkronizasyonu sayesinde görüştüğünüz kişilere, arama kayıtlarınıza, mesajlarınıza ve diğer hassas bilgilere de erişebiliyor. Tesla, araçta silahla intihar eden sürücünün Denver’dan Las Vegas’a kadar hareketlerini takip edip, patlamanın araçtaki patlayıcılardan olduğunu doğruladı. Şarj istasyonlarından ve araç içi yazılımlardan toplanan verileri kullanan Tesla’nın patronu Elon Musk da bu nedenle polis şefinin takdirini kazandı.
‘İKİ UCU KESKİN KILIÇ’‘
- Northeastern Üniversitesi’nden siber güvenlik uzmanı David Choffnes: “Tesla’nın durumu, kapsamlı bir gözetimin gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Gözetim kötü bir olay olduğunda polise yardımcı oluyor ancak bu iki ucu keskin bir kılıç. Çünkü bu verileri toplayan şirketler, bunları sizin aleyhinize de kullanabilir.”
- Otomotiv analisti Sam Abuelsamid: “Tesla’nın müşteri verilerini işleme konusunda diğer otomotiv şirketlerinden daha kötü olduğunu düşünmüyorum ancak yine de endişeliyim. Çünkü bu gözetleme ve takip, modern araçlarla ilgili sahip olduğumuz en büyük etik sorunlardan biri. Tüketicilerin, verilerinin üzerinde kontrol sahibi olması lazım.”
- Gizlilik danışmanı Jodi Daniels: “Suçluları yakalamak için kolluk kuvvetlerinin verilere sahip olmasını isteyebilirsiniz ancak sınır nerede başlayıp nerede bitiyor?”
TESLA NASIL TAKİP ETTİ
Tesla marka hafif ticari aracın otelin önünde patlamasından sonra markanın sahibi Elon Musk, “Tesla’nın tüm üst düzey ekibi şu anda konuyu araştırıyor, bilgi paylaşacağız” diye tweet attı. Tesla da olaydan sonraki birkaç saat içinde aracı patlatan Livelsberger’in beş gününü ve dört eyaletteki yolculuğunu, çeşitli yerlerdeki şarj duraklarını da takip ederek bir araya getirmeyi başardı.
GENERAL MOTORS’A DAVA AÇILMIŞTI
ABD’de geçen yaz Teksas Başsavcılığı, bünyesinde Cadillac, Chevrolet gibi önemli otomobil markalarını bulunduran General Motors şirketine, 1.8 milyon sürücünün verilerini rızaları olmadan sigorta şirketlerine sattığı suçlamasıyla dava açmıştı. Uzmanlar, otonom sürüş özelliklerini etkinleştirmek için kameralarla donatılan arabaların yeni bir güvenlik riski yarattığını bildirdi. Tesla çalışanlarının 2019’dan 2022’ye kadar sürücülerin hassas videolarını ve kayıtlarını birbirleriyle paylaştıklarının bildirilmesiyle firmaya tepki gösterilmişti. Bu videolar arasında yol öfkesi olayları ve çıplaklık videoları da vardı.
Benzer Haberler
Trump’ın oğlu ülkeyi ziyaret etti! Grönland ve Danimarka’dan tepki geldi
İşte Netanyahu'nun masasındaki Türkiye raporu: Savaşa hazır olmalıyız
Güney Kore'de Yoon hakkındaki tutuklama kararının uzatılmasına karar verildi
Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kurucusu Le Pen hayatını kaybetti
Son dakika... Türkiye'nin yeni füze menzili manşetlerde: Erdoğan'dan 'meydan okuma'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da IKBY Başbakanı Barzani ile görüştü
Fransa'da M çiçeği alarmı! Virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
Fransa: Eğitim verdiğimiz onlarca Ukraynalı asker cepheye gitmeden firar etti