Dünyanın zeytini Türkiye'ye emanet
İzmir Dünya Zeytin Gen Bankası’nda 464 zeytin çeşidi korunuyor. Fransa’dan İran’a İtalya’dan Lübnan’a zeytinler Türkiye’ye emanet. 15 yılda 14 çeşit tescillendi.
Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ne bağlı dünyanın üçüncü zeytin gen bankasında 364’ü dünya ülkelerinin, 100’ü Türkiye’nin olmak üzere 464 zeytin çeşidi gelecek nesillere aktarmak için korunuyor. Türkiye, 903 bin 61 hektar zeytin üretim alanına sahip. Tarım ve Orman Bakanlığı zeytin üretimi için Türkiye’de üreticilere 15 değişik kalemde destek veriliyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve sürdürülebilir zeytin tarımını desteklemek amacıyla akıllı zeytin tarımı uygulamaları, yapay zeka kullanımı, dijital böcek tuzakları ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili çok sayıda çalışma destekleniyor.
Yüksek verim ve kalite
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada, zeytin özelinde yapılan ıslah çalışmaları sonucunda son 15 yılda Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım Parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani, Beylik, As Topakaşı, Ada Yerlisi, Kaya, Uğur, Elvan ve Körfez10 olmak üzere 14 yeni çeşit tescil ettirildiğini ve Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildiğini belirtti. Yumaklı, tescilli zeytinlerin yüksek verim ve üstün kalitesiyle hem yetiştirildiği bölgeye hem de ülke ekonomisine önemli fayda sağlayacağını dile getirdi.
ZEYTİN ISLAH EDİLİYOR
Yumaklı, seleksiyon ıslahının zeytin ıslah çalışmalarında önemli bir yere sahip olduğunu ve mevcut çeşitlerin iyileştirilmesini sağladığını anlattı. Yumaklı, “Ayvalık ve Domat çeşitlerinde klon seleksiyonu çalışmaları devam ediyor. Tescilli çeşitlerimizin biyotik ve abiyotik faktörlere dayanıklılığı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ayrıca mevcut çeşitlerin farklı bölgelerde adaptasyon durumlarının belirlenmesi için Samsun, Yalova, İzmir, Mersin, Hatay illerinde ve KKTC iş birliği projesi kapsamında Türkmenköy’de adaptasyon çalışmaları yürütülüyor” diye konuştu.
ZEYTİN GEN BANKASI
Yumaklı, Türkiye ve dünyadaki zeytin gen kaynaklarının toplanması, muhafazası ve değerlendirilmesi konusunda Madrid’de bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi iş birliği ile dünyada Cordoba ve Marakeş Dünya Zeytin Gen Bankalarından sonra üçüncü olarak İzmir Dünya Zeytin Gen Bankası’nın kurulduğunu söyledi. Yumaklı, “İzmir Dünya Zeytin Gen Bankasında Arnavutluk, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Kıbrıs, Lübnan, Mısır, Portekiz, Slovenya, Suriye, Şili, Tunus ve Yunanistan’a ait 364 adet çeşit ile Ulusal Zeytin Gen Bankasında bulunan ülkemize ait 100 adet zeytin çeşidi olmak üzere toplam 464 zeytin çeşidi gelecek nesillere aktarmak için korunuyor” bilgisini verdi.
Benzer Haberler
Bağcılar'da silahlı saldırıya uğrayan bekçiden acı haber!
Bir kentte hortum dehşeti! 2 tonluk evi uçurup 9 arabayı parçaladı
Başakşehir’de kimyasal alarm! Çöp konteynerinden zehirli dumanlar yükseldi
4 günde raylı sistemleri 2,9 milyon yolcu kullandı
İzmir ve Denizli iş dünyasından boykot çağrılarına tepki
Anneden 7 yıl sonra korkunç itiraf! Doğurduğu bebeğin boynuna bez bağlayıp çöpe attı
Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yeni dönem! Bakan Şimşek duyurdu: 6 yıl sonra yeniden başlıyor
Feci ölüm! Otomobil ile 2 elektrikli bisiklet çarpıştı