Binalarda enerji verimliliğini artıracak yeni yalıtım uygulaması yarın başlıyor
Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), binalarda enerji tasarrufunu artırmak ve ısı kayıplarını en aza indirmek amacıyla revize ettiği TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı yarından itibaren zorunlu olacak.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, söz konusu standart, TSE tarafından enerji verimliliği için 21 Ekim 2024'te revize edilerek, güncellenmişti.
Standarttaki güncellemeler, sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirildi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektördeki uzmanların katkılarıyla yapılan değerlendirmeler sonucu TS 825'in kapsamı genişletildi.
Yeni düzenlemeyle ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hedefleniyor.
Ülke ekonomisine ve çevreye katkı sağlanacak
Daha önce 4 bölgeye ayrılan yalıtım sınıflandırması, iklim koşulları göz önünde bulundurularak 6 bölgeye çıkarıldı. 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle binalarda uygulanacak yalıtım hesaplamaları bölgesel iklim şartlarına göre yeniden yapıldı.
Binaların termik performansından zemin ısı transferine, ısıtma ve soğutmadan enerji gereksinimlerine, bina malzemelerinden yüzey sıcaklıklarına kadar kurallar TSE'nin belirlediği standartlarda yer alıyor.
Böylece, binalarda konfor şartları korunarak enerji faturalarında yüzde 25'e varan düşüş sağlanması öngörülüyor. Ayrıca, her yıl inşa edilecek yeni binalarda toplam 2,5 teravat saat enerji tasarrufu elde edilmesi ve Atatürk Barajı'nın üç aylık enerji üretimine eşdeğer kazanım sağlanması hedefleniyor.
Ayrıca, karbon salımının yılda 600 milyon ton azaltılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunulacak. Revize edilen TS 825 standardı, binaların net ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını doğru hesaplamayı, enerji kayıp ve kazançlarını optimize etmeyi amaçlıyor. Böylece, enerji tüketimi minimize edilerek, hem bireysel kullanıcıların maliyetleri azaltılacak hem de ülke genelinde enerji verimliliği artırılacak.
Yeni düzenlemelerin, yalnızca bireysel tüketicilere değil, ülke ekonomisine de önemli katkı vermesi hedefleniyor.
Isı yalıtımının artırılmasıyla enerji verimliliği sağlanarak dışa bağımlılık azaltılacak. Aynı zamanda, vatandaşlar daha düşük enerji faturaları ödeyerek ekonomik olarak rahatlayacak. Çevresel açıdan ise karbon salımının düşürülmesi, sürdürülebilir gelecek için kritik bir adım olacak.
Benzer Haberler
MHP'li Özdemir: CHP'de aklı başında kimseler kaldıysa partilerine sahip çıkmalı
Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Boykot değil milli zarar
Bakan Kurum'dan boykot tepkisi: 'Hep kaybetmeye mahkumsunuz'
Bakan Uraloğlu: Boykot adı altında yürütülen kirli söylemler bu milleti yıldıramaz
Bakan Tekin'den boykot çağrılarına tepki
Bakan Yumaklı'dan boykot çağrıları için açıklama: Milletimiz gereken cevabı verecektir
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Göktaş: Bu zihniyeti reddediyoruz
Bakan Işıkhan'dan boykot çağrılarına tepki: Asla amacına ulaşamayacaklar