Altın yatırımcılarının gözü konut ve araca çevrildi! Piyasada dengeler değişiyor
Altın fiyatları son yıllarda önemli bir çıkış yakaladı. Yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 35 civarında artarken, bu durum Merkez Bankası tarafından da analiz edildi. Özellikle son iki yılda altın fiyatı kaynaklı servet artışının konut ve otomobil piyasasına etkisi incelendi. Sonuçlar ise dikkat çekti. İşte detaylar...
Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’nın blog sayfasında yayımlanan analizde, Eylül 2023 sonrasında altın fiyatlarındaki yükselişin konut ve otomobil piyasalarında da talep artışına neden olduğu belirtildi.
ALTIN YATIRIMI FAZLA OLAN İLLERDE KONUT FİYATLARI DEĞİŞTİ!
Son iki yılda altın fiyatlarının dolar bazlı yüzde 77 yükseldiği belirtilerek, mevduatlarda altın payının yüksek olduğu illerde konut fiyatlarının diğer illere göre farklılaştığı bildirildi.
ALTIN MEVDUATI İLE KONUT FİYATLARI ARASINDA POZİTİF İLİŞKİ
Yapılan analizde özellikle 2023 yılı 4. çeyrek dönemden sonra altın mevduatları ile konut fiyatları arasında pozitif bir korelasyon görüldüğü belirtildi. Otomobil satışlarının da altın mevduatı yüksek olan illerde arttığı görüldü.
‘GAYRİMENKUL ALIMINDA ÖNEMLİ BİR PEŞİNAT KAYNAĞI’
Vatandaşlar genellikle altını bir peşinat olarak gayrimenkul alımı için kullanmayı tercih ediyor. Bir nevi altını güvenli liman olarak görüyorlar. Özellikle krediye erişimin de zor olduğu bu süreçte altından gayrimenkule bir yönelim söz konusu mu? Hangi bölgelerde fiyat artışları daha yoğun oldu? Önümüzdeki süreçte kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte altından gayrimenkule yönelim daha da artacak mı?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de gayrimenkul alımında önemli ihtiyaçlardan biri başlangıçta ödenecek peşinattır. BDDK’nın konut kredisine getirdiği çeşitli sınırlandırmalar nedeniyle gerek birinci el gerekse de ikinci elde önemli peşinat tutarları ödemeniz gerekiyor. Türkiye’de yüzde 16’ya yaklaşan ipotekli satışlar olsa da bu satışların çoğunda kredi kullanımı sınırlı. Altın, Türkiye’de gayrimenkul başta olmak üzere araç alımlarında da önemli bir peşinat kaynağı diyebiliriz.
‘ENFLASYONA KARŞI EN KARLI EMTİA OLDU’
Altın aynı zamanda kişilerin gerek akrabalarından gerek dostlarından bir borç alma türüdür. Türkiye’de dövize endeksli bir yatırım aracı olduğu için dövizdeki hareketliliği de içinde barındırıyor. Dövizden ziyade altına yatırım vatandaşlar açısından daha çok tercih ediliyor. Altının son dönemde tüm yatırım araçları içerisinde en çok kazandıran, enflasyona göre en karlı emtia olduğunu söyleyebiliriz. Makroekonomik açıdan baktığımızda altın Rusya-Ukrayna krizi, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşından şüphesiz etkilendi. Normalleşme ile altının sakinleyeceği dönemler olabilir ama piyasada bunun gayrimenkul alımında önemli oranda peşinat olarak kullanıldığını ifade edebiliriz.
‘VATANDAŞ GAYRİMENKULÜ GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜYOR’
Ülkemizde ilçelerdeki gayrimenkul hareketliliği oldukça değişken, büyükşehirler bu hareketliliğin başında geliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gerek göç aldığı için gerekse diğer nedenlerden dolayı talebin yoğun olduğu yerler. Gayrimenkul alım satımı açısından baktığımızda nisan ayı iyi bir grafik sergiledi. Vatandaş güvenli liman olarak gayrimenkulü görüyor.
‘DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DAKİ İLLERİMİZDE FİYAT ARTIŞLARI DAHA FAZLA OLDU’
Fiyat artışları açısından baktığımızda doğu ve güneydoğu illerinde artışlar çok daha fazla oldu. Gayrimenkulde bu tür fiyatlar nispeten doğu ve güneydoğu illerimizde daha fazla hissediliyor diyebiliriz.
‘ALTIN MEVDUATININ YÜKSEK OLDUĞU İLLERDE FİYATLAR YÜZDE 11 ARTTI’
Merkez Bankası’nın incelemesi altın yatırımının yüksek olduğu yerlerde konut ve otomobile olan talebin arttığını gösteriyor. Altın mevduatının yüksek olduğu illerde konut fiyatlarının diğer illere göre yüzde 11 oranında daha fazla artmış olması çok önemli bir tespit. Ben bunun piyasada bir etkisinin olduğunu değerlendiriyorum. Türkiye’de yastıkaltı dediğimiz örnekler de var. Bazı illerimiz, ilçelerimizde, kuyumculuk faaliyetinde bulunan mağazalar bir banka gibi faaliyette bulunuyor. İnsanlar oraya altınlarını yatırıp işletiyorlar.
‘PEŞİNAT İHTİYACINI GÖRMÜYOR’
Bu durum piyasada çok yaygın. Birçok il, ilçede aracılık faaliyetleri yapılıyor. İnsanlar yastıkaltı deyince sadece altınları evde bekletiyorlar diye düşünmesin. Kuyumcularda emanet olarak da bırakabiliyorlar. Bunun bazen olumsuz örnekleri de olabiliyor. Temkinli olmakta fayda var. Konut tarafında kredi çekilen tutarlar açısından da baktığımızda kredi meblağları sınırlı. Devlet bankalarında da krediler o kadar az kullandırılıyor ki bugün belki 5 milyon TL çekebileceğiniz bir kredi için 500 bin TL kredi veriliyor. Bu da konut alımında kişilerin peşinat ihtiyacını görmüyor. Biriktirdikleri altını bozdurarak kişiler ihtiyaçlarını çözmeye çalışıyor.
KREDİ FAİZLERİNİN DÜŞMESİYLE ALTINDAN GAYRİMENKULE YÖNELİM ARTACAK MI?
Kredi faizlerinin düşmesi finansmanın kolaylaşması nedeniyle altına olan yatırımı hafifletecektir. Finansman kolaylaşınca peşinat tarafını gene altınla bile çözseler kredi çektikleri tutarları TL olarak öderler. Şu anda altının yüzde 70’in üzerinde değer kazanmış olması ister istemez altın yatırımı olanlar için avantaj sağladı. Normalleşme başladıkça altın aynı oranda prim yapmayacaktır. Bence şu an için yatırımcılar açısından gayrimenkul, araç gibi varlıklara yönelim yüksek. Gayrimenkul enflasyona karşı bir koruma kalkanı da sunuyor. “
Benzer Haberler
Çin, ABD'li şirketlere yaptırımları askıya aldı
Bakan Yumaklı: Bu sene kurbanlıkla ilgili hiçbir sorunumuz yok
Bir zamanlar zenginlerin vazgeçilmeziydi: Benden sonra yapan kalmayacak
'Barınakta hayvanlar uyutuldu' iddiası! Belediyeden açıklama geldi
İBB soruşturması: İzinsiz gösterilerde tutuklanan 3 kişi tahliye edildi
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi yükseldi
İntihar denmişti, cinayet çıktı! Emekli tümgeneralin oğlunun ölümünde şok detaylar
Son dakika! MSB kaynaklarından PKK'nın fesih süreciyle ilgili açıklama