Acımasız gözaltı!
Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün ters kelepçeyle gözaltına alınıp, apar topar Louisiana eyaletine götürülmesi büyük tepki çekti. Trump döneminde artan bu tür uygulamalar mercek altına alınırken, protestolar düzenlendi.
ABD’de doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün, arkadaşlarıyla iftar yapmak için giderken evinin yakınlarında federal
yetkililerce gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Vizesi iptal edilen Öztürk’ün, Tufts Üniversitesi’nde yayımlanan öğrenci gazetesine yazdığı yazı nedeniyle okuldaki antisemitizmle mücadele ettiği öne sürülen bir grubun takibinde olduğu belirtilirken, serbest bırakılması için gösteriler yapıldı. Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde Eliot-Pearson Çocuk Çalışmaları ve İnsan Gelişimi Bölümü’nde son yılında doktora yapan ve önceki gün akşam saatlerinde evinin yakınlarında, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlilerince gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’le ilgili tartışma sürüyor. Olay, dünya basının geniş yer bulurken, Öztürk’ün ters kelepçeyle gözaltına alınması tepki topladı.
Louisiana’ya götürüldü
Geçerli öğrenci vizesine rağmen gözaltına alınan Öztürk’ün, iki gündür ICE tarafından izlendiği, gözaltı sırasında annesiyle telefonda olduğu belirtildi. Öztürk’ün adının, İsrail karşıtı aktivistleri fişleyen “Canary Mission” adlı sitede de yer aldığı kaydedildi. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları anlatan ve üniversitesine, İsrail’le bağlantılı şirketlerden yatırımlarını çekme çağrısı yapan bir yazıya imza atan Öztürk için ABD İç Güvenlik Bakanlığı bir açıklama yaparak, öğrenci vizesine uygun olmayan “faaliyetlerde” bulunduğunu iddia etti. Açıklamada, Öztürk’ün Hamas’ı destekleyici faaliyetlerin tespit edildiği öne sürülürken, bu tür faaliyetlerin vizenin “sonlandırılması için gerekçe” oluşturduğu belirtildi. Öztürk’ün avukatı, müvekkilinin gözaltına alınışının hukuka aykırı olduğunu belirterek federal mahkemeye başvurdu. Mahkeme, ICE’ın Öztürk’ü 48 saat boyunca eyalet dışına çıkarmamasına ve yer değişikliği durumunda önceden bildirim yapmasına karar verdi. Öztürk’ün Louisiana’ya götürüldüğü anlaşılırken, Tufts Üniversitesi Rektörü Sunil Kumar ise, okul yönetiminin gözaltı hakkında önceden bilgisi olmadığını ve federal yetkililerle bilgi paylaşmadıklarını savundu.
Rubio sınır dışını savundu
ABD’de ise ifade özgürlüğü ve siyasi görüşler nedeniyle artan baskılar yeniden gündeme geldi. ABD’li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Öztürk’ün gözaltına alınmasının, “Özgürlükleri engellemeye yönelik ve endişe verici” olarak değerlendirdi. Üniversitelerde Filistin yanlısı gösterileri destekleyenlerin gözaltına alınmasıyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump ve ekibini eleştiren Warren, bunun, “ABD Anayasasında belirtilen temel özgürlüklere karşı” olduğunu belirtti. Massachusetts eyaletinde de yüzlerce kişi, Öztürk’ün gözaltına alınmasını protesto etti. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bakanlıkta düzenlediği bir etkinlikte Öztürk’le ilgili bir soruyu yanıtladı. Rubio, “Eğitim görmeniz ve diploma almanız için vize veriyoruz, üniversite kampüslerimizi yakıp yıkan bir sosyal aktivist olmanız için değil. Vizenizi kaybettiğinizde yasal olarak Birleşik Devletler’de değilsinizdir ve dünyadaki her ülkenin olduğu gibi bizim de sizi ülkemizden çıkarma hakkımız vardır” derken, Hamas’a destek verdiklerini ileri sürdüğü en az 300 yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıkladı.
‘Durumu yakından takip ediliyor’
Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Massachusetts eyaletinde gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’le ligili yaptığı açıklamada, “ABD’nin Boston şehrinde gözaltına alınan vatandaşımız Rümeysa Öztürk’ün durumu yakından takip edilmekte ve ailesi düzenli olarak bilgilendirilmektedir” ifadeleri yer aldı. “ABD Dışişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi ve diğer yetkili birimler nezdinde girişimlerde bulunulmuştur,” denilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın haklarının korunması için gerekli konsolosluk hizmetlerinin ve hukuki desteğin sağlanması amacıyla her türlü çaba gösterilmektedir” vurgusu yapıldı. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de Öztürk’ün durumunun yakından takip edildiğini açıkladı.

‘Benzer gözaltıların sayısı artıyor’
Olay, dış basında da geniş yer buldu. “New York Times” gazetesi, ABD’de benzer gözaltıların artış gösterdiğini, daha önce Alabama Üniversitesi’nde doktora yapan İran vatandaşı Alireza Doroudi’nin de federal yetkililerce gözaltına alındığını hatırlattı. Columbia Üniversitesi’nden mezun olan ve Filistin destekçisi protestolara katılan Mahmut Halil’in de New York’ta gözaltına alındığı bildirilmişti. CNN International, olayı yorumsuz olarak aktarırken, İngiliz BBC, benzer olaylara ve davalara dikkat çekti, örnekler verdi. BBC, Trump’ın kararnamesi sonrasında, antisemitizmle mücadelede başarısız olduğu iddiaları nedeniyle Columbia Üniversitesi’ne sağlanan 400 milyon dolarlık fonun iptal edildiğini ve aynı şeyin diğer üniversitelere de yapılacağı yönündeki tehditleri anımsattı. The Guardian gazetesi de, Öztürk’ün Güney Louisiana’da tutuluyor göründüğünü, bunun da, ICE’ın mahkeme kararını tanımadığı şeklinde yorumlanabileceğini yazdı. Gazete, mahkemenin, ICE’ın Öztürk’ü eyalet dışına çıkarmadan 48 saat öncesinde bilgi vermesini istediğini hatırlattı.
Kanarya Misyonu neyin nesi?
ABD’de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ü fişleyen ve 2014’te kurulan “Canary Mission” (Kanarya Misyonu), ülkede Filistin’i destekleyen akademisyen ve öğrencileri “antisemitist” suçlamasıyla kara listeye alan bir oluşum. Amerika’daki üniversitelerde Filistin’e destek veren öğrenciler ve profesörlerin yanı sıra medya organlarının da aralarında olduğu uluslararası kuruluşlar hakkında bilgiler derleyip, söz konusu kişi ve grupları ifşa etmeyi hedefliyor. Kanarya Misyonu’nun internet sitesinde, ICE tarafından gözaltına alınanların yanı sıra kara listeye alınmış Amerikan üniversitelerdeki öğrenci toplulukları, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) ve Al-Jazeera gibi medya kuruluşları da yer alıyor. Misyonun, İsrail kaynaklı kuruluşlar ve Yahudi gruplarından destekler aldığı biliniyor.
Özel: Derhal serbest bırakın
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Öztürk’ün, İsrail’i, Filistin mezalimini ve bu mezalimi görmezden gelen üniversitesini eleştiren bir yazı kaleme aldığı için gözaltına alınmasını şiddetle kınıyorum. ABD’de sadece fikrini kaleme aldığı için gözaltına alınan Rümeysa’nın serbest bırakılması ve eğitimine devamı için Trump yönetimini derhal serbest bırakmaya çağırıyorum. Bu vicdansızlığa son verin” ifadelerini kullandı.
Benzer Haberler
Bilim dünyasında çığır açacak gelişme! Bir kadının üzerinde ilk kez denendi
Zelenskiy: Ukrayna, kendi halkının yaşamı için mücadele veriyor
Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 357'ye yükseldi
'Katargate' soruşturması! Netanyahu’nun sözcüsü ve danışmanı tutuklandı
Güney Çin Denizi'nde büyük petrol sahası keşfedildi
ABD'lilerin yüzde 60'ı Trump'ın dış ticaret politikalarındaki tutumunu desteklemiyor
İsveç'te Türk baba ile oğlu sosyal medyada kahraman ilan edildi!
Trump'ın 'Putin'e kızgınım' çıkışına Rusya'dan yanıt