ABD'den Çin'deki devlet görevlilerine Çin vatandaşlarıyla romantik ve cinsel ilişki yasağı
AP haber ajansı ABD yönetiminin Soğuk Savaş'tan itibaren uygulamada olmayan yeni politikasını ismini vermeyen yetkilerden öğrendi. Amaç, ABD'li diplomatları 'bal tuzağı' yönteminden korumak. İşte detaylar...
Güvenlik görevlileri,Pekin'deki ABD Büyükelçiliği önünde nöbet tutuyor. AP
Associated Press (AP) haber ajansının edindiği bilgilere göre, ABD hükümeti, Çin'deki Amerikan devlet görevlilerinin yanı sıra aile üyeleri ve güvenlik iznine sahip taşeronların Çin vatandaşlarıyla herhangi bir romantik veya cinsel ilişki kurmasını yasakladı.Konuya yakın dört kaynak, yeni politikanın Çin’den ayrılmadan kısa bir süre önce Ocak ayında ABD'nin eski Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns tarafından yürürlüğe konduğunu belirtti. Yetkililer, AP'ye isim vermeden konuştu.
Bazı ABD kurumlarının bu tür ilişkilere ilişkin zaten katı kuralları bulunmasına rağmen, kamuoyuna yansıyan böylesine kapsamlı bir 'ilişkiden kaçınma' (non-fraternization) politikası, Soğuk Savaş'tan bu yana duyulmamıştı. Habere göre diğer ülkelerde görev yapan Amerikalı diplomatların yerel halkla flört etmesi ve hatta evlenmesi alışılmadık bir durum değil.
Geçen yaz, ABD personelinin Pekin Büyükelçiliği ve Çin’deki beş konsoloslukta güvenlik görevlisi ve diğer destek personeli olarak çalışan Çin vatandaşlarıyla 'romantik veya cinsel ilişki' kurmasını yasaklayan daha sınırlı bir versiyon yürürlüğe girmişti. Ancak Ocak ayında, Burns bu yasağı genişleterek, Çin'de herhangi bir Çin vatandaşıyla romantik veya cinsel ilişki kurmayı tamamen yasakladı. AP, politikanın 'romantik veya cinsel ilişki' ifadesini nasıl tanımlandığını belirleyemediğini belirtti.
TÜM DİPLOMATİK MİSYONLARI KAPSIYOR
Yeni politika, Pekin'deki büyükelçilik ve Guangzhou, Şanghay, Şenyang ve Wuhan'daki konsoloslukların yanı sıra, yarı özerk Hong Kong’daki ABD konsolosluğunu da kapsıyor. Ancak, Çin dışında görev yapan ABD personeli için geçerli değil.
Politikada tek istisna, Çin vatandaşlarıyla önceden ilişkisi olan ABD personeli. Bu kişiler muafiyet için başvurabiliyor. Muafiyet reddedilirse, ilişkilerini sona erdirmek ya da görevlerinden ayrılmak zorundalar. Politikayı ihlal edenler ise derhal Çin’den ayrılmak zorunda kalacak.
Politikanın, Ocak ayında Çin’deki ABD personeline sözlü ve elektronik olarak bildirildiği ancak kamuoyuna duyurulmadığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı iç meselelere ilişkin yorum yapmadığını açıkladı. Ulusal Güvenlik Konseyi, soruları Dışişleri Bakanlığına yönlendirdi. Eski büyükelçi Burns ise AP’nin, şubat ayında başkan yardımcısı olarak yeniden katıldığı danışmanlık şirketi The Cohen Group’a gönderdiği talebe yanıt vermedi.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDEN
Dünya genelinde istihbarat servisleri uzun süredir çekici erkek ve kadınları hassas bilgilere ulaşmak için kullanıyor; bu, özellikle Soğuk Savaş döneminde sıkça görülen bir yöntemdi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Çin'deki diğer devlet kurumları, uzun süredir Amerikalı personelin kişisel ilişkileri konusunda katı bildirim gereklilikleri uyguluyor. Aynı uygulama, yüksek istihbarat tehdidi olarak görülen Rusya veya Küba için de geçerli.
Gizliliği kaldırılmış Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre, 1987’de ABD hükümeti, Moskova'da bir ABD Deniz Piyadesi'nin bir Sovyet ajanı tarafından baştan çıkarılmasının ardından, Doğu Bloku ve Çin’de görev yapan personelin yerel halkla arkadaşlık kurmasını, flört etmesini veya cinsel ilişkiye girmesini yasaklamıştı. Ancak, bu tür kısıtlamalar, 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra gevşetildi.
Çin'de, uzun yıllardır böylesine kapsamlı bir ilişki yasağı yürürlükte değildi. Ocak ayındaki yeni yasaktan önce, Çin’deki ABD personelinin Çin vatandaşlarıyla herhangi bir yakın teması amirlerine bildirmesi gerekiyordu, ancak romantik veya cinsel ilişkiler açıkça yasaklanmamıştı.
'BAL TUZAĞI' YÖNTEMİ
ABD'li diplomatlar ve istihbarat uzmanları, Pekin'in hala 'bal tuzağı' (honeypot) olarak bilinen yöntemleri agresif bir şekilde kullandığını belirtiyor. Çin’de göreve başlamadan önce yapılan bilgilendirme toplantılarında, Amerikan personeline, Çinli istihbarat servislerinin Amerikalı diplomatları baştan çıkarmak için çekici kadınları nasıl gönderdiğine dair vaka incelemeleri sunuluyor. Ayrıca, herhangi bir önemli diplomatı takip etmek için düzinelerce Çinli devlet güvenlik ajanının görevlendirilebileceği konusunda uyarılıyorlar.
ABD hükümetinin diğer ülkelerdeki ilişkiden kaçınma politikaları hakkında pek fazla bilgi bulunmuyor; çünkü bu tür kurallar genellikle gizli kabul ediliyor. Diğer ülkelerde ne kadar sıkı uygulandığı bilinmiyor.
ÇİN-ABD GERİLİMİ ARTIYOR
Son yıllarda, Washington ile Pekin arasındaki gerilimler ticaret, teknoloji ve jeopolitik rekabet konularında artış gösterdi.
Eski CIA analisti ve Washington merkezli düşünce kuruluşu The Jamestown Foundation'ın başkanı Peter Mattis, Çin'de görev yapan Amerikan diplomatlarının Çin ajanları tarafından baştan çıkarıldığı en az iki kamuya açık vaka bulunduğunu belirtti. Ancak, son yıllarda böyle bir vakaya dair bilgisi olmadığını ifade etti.
Mattis ayrıca, Çin devlet güvenliğinin istihbarat toplamak için yalnızca casusları kullanmadığını, aynı zamanda sıradan Çin vatandaşlarını tehdit veya zorlamayla bilgi vermeye zorladığını belirtti. Mattis, "Bu, bir Amerikan diplomatını flört eden herhangi bir Çin vatandaşının baskıya maruz kalabileceği anlamına geliyor" dedi.
Benzer Haberler
Rusya'dan Ukrayna'ya İHA saldırısı: 3 ölü, 32 yaralı
Zelenskiy'den ABD ve Rusya arasındaki kamuya açık olmayan görüşmelere ilişkin açıklama
Trump'ın öfke dolu çıkışının ardından Putin'in yeni kozu!
İsrail ordusunun Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 10 Filistinli öldü
Elysée Sarayı'na Macron gelmeden kokusu geliyor
Trump'ın adayı Doktor Mehmet Öz, federal sağlık kurumu direktörlüğü için onay aldı
Pentagon’dan ABD Savunma Bakanı’na soruşturma
İsrail Suriye’yi hedef aldı!